Dit is waarschijnijk één van de eerste vragen die gesteld wordt als je voor het eerst bij je verloskundige bent. Maar waarom eigenlijk? En wat nou als je lichaam foliumzuur helemaal niet kan opnemen, omzetten of verwerken?
Wat is foliumzuur en waarom heb je het nodig?
Foliumzuur is van belang voor de ontwikkeling van een gezonde baby, omdat het neurale
buisdefecten kan voorkomen. Een neurale buis is een structuur in het embryo waaruit vroeg in de zwangerschap het ruggenmerg en de hersenen worden gevormd. Bij een defect van de neurale buis is de wervelkolom of het schedeldak niet goed aangelegd, waardoor een open rug of open schedel kan ontstaan. De neurale buis ontwikkelt zich binnen de eerste 28 dagen van de zwangerschap. Hierom wordt aanbevolen dat alle vrouwen met een zwangerschapswens foliumzuur consumeren vanaf drie maanden voor conceptie.
Foliumzuur verkleint ook de kans op bepaalde hartafwijkingen, een hazenlip en een gespleten gehemelte. Daarnaast verlaagd het het risico op het ontwikkelen van bloedarmoede, een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
Vitamine B9
Foliumzuur is een vorm van vitamine B9. Het menselijk lichaam kan zelf geen vitamine B9 aanmaken, maar heeft het wel nodig. We zijn dus afhankelijk van voeding en supplementen om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, vooral tijdens de zwangerschap. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor volwassenen is 400 microgram (µg). Voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn, wordt geadviseerd om dagelijks 400 tot 1.000 µg foliumzuur of folaat te consumeren. Maar wat is folaat precies?
Folaat
Folaat is, net als foliumzuur, een vorm van vitamine B9. Foliumzuur is de synthetische versie die vaak wordt gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen en supplementen. Foliumzuur wordt echter niet direct in de cellen opgenomen omdat het lichaam het niet herkent. Het moet daarom eerst worden omgezet in folaat. Dit omzettingsproces omvat meerdere stappen en ongeveer de helft van de mensen kan deze omzetting effectief uitvoeren. Bovendien is het omzettingsproces vaak inefficiënt. Uit onderzoek is gebleken dat door een genmutatie 25 tot 60% van de bevolking foliumzuur niet goed kan omzetten. Deze genmutatie heeft een negatieve invloed op het vermogen om foliumzuur om te zetten.
(Methyl)folaat is de actieve en natuurlijke versie van foliumzuur die wel in de cellen kan worden opgenomen. Vitamine B9 is een wateroplosbare vitamine, wat betekent dat folaat water nodig heeft om opgenomen te worden. Folaat wordt dus veel beter en makkelijker opgenomen dan foliumzuur.
Foliumzuur moet via een enzymroute in het lichaam worden omgezet in L-methylfolaat (ook wel 5-MTHF genoemd). Zodra MTHF is aangemaakt, kan het de weefsels en hersenen helpen voeden. Een succesvolle omzetting van foliumzuur naar MTHF is afhankelijk van een enzym dat bekend staat als MTHFR.
MTHFR en Homocysteïne
Een defect in het MTHFR-gen kan leiden tot verhoogde homocysteïnespiegels, die verband houden met een verhoogd risico op miskramen. Homocysteïne is een aminozuur dat wordt geproduceerd bij de afbraak van eiwitten in het lichaam. Lage niveaus van homocysteïne zijn normaal en onschadelijk, maar hoge niveaus kunnen leiden tot een verhoogde stollingsneiging van het bloed (hypercoagulabiliteit).
Zwangere vrouwen met verhoogde homocysteïnespiegels lopen een hoger risico op miskramen, pre-eclampsie en vroeggeboorte. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de verhoogde stollingsneiging veroorzaakt door de verhoogde homocysteïnespiegels.
Folaat, B12 en B6
Neem folaat altijd in een combinatiesupplement dat ook vitamine B12 en B6 bevat, omdat deze vitamines samenwerken. Langdurig gebruik van folaat of foliumzuur als losse vitamine kan leiden tot een daling van vitamine B12 in het lichaam. Een tekort aan vitamine B12 is gelinkt aan miskramen en andere problemen zoals vermoeidheid en depressieve gevoelens (waaronder postnatale depressies).
Een supplement zoals folaat kan nooit een gezonde eetstijl vervangen. Gebruik supplementen daarom altijd als aanvulling op een gezond dieet.
Kiezen van een Goed Supplement
Als je een goed supplement wilt slikken, wil je één van de volgende benamingen teruglezen op de verpakking achter vitamine B9 / vitamine B11 of foliumzuur:
Folaat/folate
5-methyl-tetrahydrofolate
5-MTHF
L-methylfolaat
Twijfel je welke de juiste voor jou is? In de mirasoon shop hebben wij folaat druppels beschikbaar van VitaminFit.
Voeding dat rijk is aan folaat of foliumzuur
Naast het nemen van supplementen kan je folaat of foliumzuur ook uit je voeding halen, vooral tijdens de zwangerschap. Folaat komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen en het is essentieel om een dieet te volgen dat rijk is aan deze vitamine om een gezonde zwangerschap te ondersteunen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan folaat of foliumzuur:
Groene Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, romaine sla, broccoli. spruitjes
Fruit: Avocado, sinaasappels, papaya, bananen, aardbeien
Peulvruchten: Linzen, kikkererwten, zwarte bonen, pinto bonen, sojabonen
Noten en Zaden: Zonnebloempitten, lijnzaad, amandelen, walnoten
Volkorenproducten: Volkorenbrood, volkorenpasta, haver, quinoa, bruine rijst
Verrijkte Voedingsmiddelen zoals verrijkte granen, rijst, past of maïsmeelproducten
Dierlijke Producten: Eieren, lever (zoals runderlever, in beperkte hoeveelheden vanwege de hoge vitamine A-gehalten)
Foliumzuur en/of folaat spelen dus een cruciale rol in de ontwikkeling van een gezonde baby en het voorkomen van bepaalde geboorteafwijkingen, terwijl het ook bijdraagt aan het verminderen van het risico op andere complicaties tijdens de zwangerschap. Het combineren van een gezond dieet met de juiste supplementen zorgt ervoor dat jij en je baby de beste start krijgen.
Zwanger zonder zorgen
Als je vragen hebt over welke supplementen voor jou geschikt zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag op weg naar een gezonde en gelukkige zwangerschap!
留言