top of page

Wat is de 13 weken echo?

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2022

In de prenatale screening wordt al jaren de 20-weken echo gedaan. Dit wordt ook wel het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Dit is een echo waarbij wordt gekeken naar mogelijke zichtbare afwijkingen bij het kindje.


Afgelopen September is deze echo in Nederland geïntroduceerd in een vroeger stadium van de zwangerschap, in het eerste trimester rond de 13 weken. Vandaar de naam 13 weken echo, maar deze wordt ook wel een eerste termijn structureel echoscopisch onderzoek (ETSEO) genoemd, vergelijkbaar aan de 20 weken echo.


Wat is het verschil met de 20 weken echo?


Heel simpel gezegd is het verschil de mate van ontwikkeling van het kindje. Bij 13 weken is het kindje nog een stuk kleiner en minder ver ontwikkeld. Echter kan de echoscopiste sommige (vaak ernstige) afwijkingen al zien. Het voordeel hiervan is dat er meer tijd is voor vervolgonderzoeken en het maken van eventuele keuzes.


Belangrijk! De 13 weken echo vervangt de 20 weken echo niet!


Waarom zou ik WEL voor deze echo kiezen?

Het belangrijkste van deze echo is dat deze dus veel vroeger uitgevoerd wordt dan de 20 weken echo. Als er dus een mogelijk ernstige afwijking gezien wordt, kan er eerder actie ondernomen worden. In geval van slechte beeldvorming (door bijv. een hoge BMI of littekenvorming) is ook een vaginale echo bij deze termijn nog mogelijk, bij 20 weken is het kindje hiervoor te groot.


Waarom zou ik NIET voor deze echo kiezen?

Elke echo blijft een persoonlijke keuze, je kan er simpelweg voor kiezen om geen prenatale screening uit te laten voeren. Dit is belangrijk want jouw lijf, jouw keuze! Verder wil je ongestoord kunnen genieten van je zwangerschap. De uitslag van de 13 wekenecho kan ook negatief zijn, of niet eenduidig. Bij dit laatste kom je vroeg in de zwangerschap dus eigenlijk al in onrust, terwijl dat niet per se zo hoeft te zijn. Deze spanning wil je zo min mogelijk, want je wilt genieten van deze bijzondere tijd.


Combinatietest; nekplooimeting en serumscreening

Voorheen was de combinatietest de meest betrouwbare niet-invasieve manier om te screenen naar chromosomale afwijkingen. Bij deze test werd er bloed afgenomen (bij de moeder) tussen de 9 weken en 14 weken, en werd er een echo gedaan om de nekplooi te meten tussen de 11 weken en 14 weken. In het bloed werd er gekeken naar serummarkers. De uitslagen hiervan gaven aan of er een hoog of laag risico was op trisomie 13 (Edwards syndroom), 18 (Patau syndroom) en 21 (Down syndroom). Een verdikte nekplooi kan daarnaast ook wat zeggen over het risico op andere chromosomale afwijkingen (o.a. Syndroom van Turner), en hartafwijkingen.
NIPT en 13 weken echo

Tegenwoordig wordt de combinatietest op veel plekken niet meer gedaan. In Nederland is deze vervangen door de NIPT (‘non-invasieve prenatale test’) en de 13 weken echo. Bij de NIPT wordt ook bloed afgenomen van de moeder, maar wordt er gekeken naar foetale DNA fragmenten. Hierbij kan er met grote zekerheid worden gezegd of het kindje een trisomie 13 (Edwards syndroom), 18 (Patau syndroom) of 21 (Down syndroom) heeft. Dit is dus in tegenstelling tot de combinatietest, waarbij er alleen een verhoogd of verlaagd risico kan worden gegeven. Daarnaast is de NIPT minder vaak vals positief. Dit betekent dat je minder vaak een slechte uitslag krijgt, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Bij de NIPT is het ook een mogelijkheid om te kijken naar nevenbevindingen (andere chromosomale afwijkingen bij kind, placenta, of bij zeldzame gevallen bij de zwangere zelf).


Bij de 13 weken echo wordt er, naast het beoordelen van mogelijke afwijkingen en meten van groei, ook de nekplooi gemeten zoals in de combinatietest.


Worden deze testen op Curaçao uitgevoerd?

De combinatietest wordt op sommige plekken nog aangeboden op Curaçao. Voorheen werd het bloed naar Nederland gestuurd voor analyse, tegenwoordig gaat het naar de Verenigde Staten. Dit wordt vergoed door de SVB. Wil je dit laten uitvoeren? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. De NIPT kan bij twee verschillende laboratoria worden afgenomen op verwijzing van de gynaecoloog, echter zijn de kosten hiervan voor eigen rekening (dit kan oplopen tot 1600 NAf,-).


De 13 wekenecho is een optie hier op het eiland. Deze wordt onder andere bij ons aangeboden, maar wordt ook (nog) niet vergoed (dit kost 200 Naf,-). Deze echo is een manier om in een vroeg stadium van de zwangerschap al wat informatie te krijgen over de gezondheid van je kindje.


Meer informatie over de 13 weken echo kan je vinden op https://www.pns.nl/13-wekenecho


Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op.
79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page