top of page

Bevallen in bad: de do's en dont's

De keuze voor een bevalling in water wordt steeds vaker gemaakt vanwege de aanzienlijke voordelen voor moeder en kind. Een zorgvuldige voorbereiding en goede naleving van hygiënevoorschriften zijn echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de ervaring zo positief en veilig mogelijk is! In deze blog duiken we dieper in op de do's en don'ts van een bevalling in water en benadrukken we de extra voordelen.

Versterkte voordelen van een waterbevalling

De warmte en het drijfvermogen van water verlagen niet alleen de bloeddruk, maar zorgen ook voor een effectievere temperatuurregulatie tijdens de bevalling. Dit kan een rustgevend effect hebben op de moeder, waardoor de bevalling als minder stressvol wordt ervaren. Bovendien is er aangetoond dat een bevalling in water de kans op rupturen vermindert. Het warme water zorgt voor meer elasticiteit en ontspanning van de weefsels, wat leidt tot een zachtere geboorte voor de baby en minder trauma voor de moeder.


Ook het risico op infecties kan verminderen met een waterbevalling, mits er strikt aan de juiste hygiënevoorwaarden wordt voldaan, zoals het gebruik van een schone hoes en een non-toxic slang voor elke nieuwe bevalling.


De pijnverlichtende werking van een waterbevalling is een van de meest geprezen voordelen. Het warme water verbetert de doorbloeding, wat kan resulteren in effectievere weeën en een snellere bevalling. Bovendien verhoogt de aanwezigheid in water de productie van oxytocine, een hormoon dat weeën stimuleert, en tegelijkertijd wordt het niveau van stresshormonen verlaagd. Dit natuurlijke effect wordt nog versterkt door een toename van endorfines, die bekend staan als de 'natuurlijke pijnstillers' van het lichaam.


Je hebt niet veel ruimte nodig voor een badbevalling. Dit kan in je woonkamer, slaapkamer of keuken. Ook is er vaak veel ruimte voor de partner om ondersteuning te geven.


Extra aandacht voor hygiëne en veiligheid

Bij een waterbevalling is het cruciaal dat elk element dat met het water in aanraking komt, voldoet aan de hoogste hygiënenormen. Zo is het standaard dat bij elk gebruik van een bevalbad een nieuwe plastic hoes gebruikt moet worden, en zoals eerder vermeld, is het gebruik van een nieuwe, ongebruikte 'non-toxic' slang voor het vullen van het bevalbad van essentieel belang. Deze slangen moeten vrij zijn van schadelijke stoffen en geschikt voor contact met drinkwater. Voor een extra laag veiligheid kunnen 'food-grade' PVC slangen gebruikt worden, hoewel deze in aanschaf duurder zijn.


Vermijd een normaal bad of jacuzzi

Bij het kiezen van een geschikte locatie voor de waterbevalling moet men de optie van een standaard bad of jacuzzi vermijden. Deze bieden niet alleen onvoldoende ruimte en hygiëne, maar kunnen ook andere risico's met zich meebrengen, zoals infecties door de moeilijk te reinigen jets en poorten.


Het risico van waterhappen ontzenuwd

Een zorg die vaak naar voren komt, is de vraag of een baby water zal happen bij de geboorte onder water. Het is belangrijk om te begrijpen dat baby's, die zich ontwikkelen in het vruchtwater, een instinctieve reflex hebben die ervoor zorgt dat ze niet ademen tot ze blootgesteld worden aan lucht. Dit verzekert dat ze niet zullen happen naar water wanneer ze onder water geboren worden.


Bevalling in bad, ja of nee?

Een bevalling in bad kan met de juiste voorbereiding een waardevolle en verrijkende ervaring zijn, mits je goed nadenkt over alle aspecten, waaronder hygiëne en veiligheid. De voordelen zijn duidelijk: minder pijn, een efficiëntere bevalling door verbeterde doorbloeding en weeënactiviteit, en een versterkt emotioneel welzijn door een natuurlijke verhoging van oxytocine en endorfines.


Echter, elke bevalling is uniek, en wat voor de één werkt, is niet noodzakelijkerwijs de beste keuze voor de ander. De keuze voor een badbevalling moet een geïnformeerde beslissing zijn, genomen door de aanstaande moeder en haar partner (of ondersteuningsteam), en altijd met het oog op wat het beste is voor de gezondheid en het welzijn van zowel moeder als kind. Door open te staan voor advies, je goed te informeren en je comfortabel te voelen bij je beslissing, kan een bevalling in bad een prachtig begin zijn van een nieuw leven.


Mama heeft hard gewerkt, mag je trots op zijn!


69 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page