top of page

Empowerment en autonomie in de geboortezorg?

Bijgewerkt op: 13 apr. 2022

Deel 1


Op dit moment een actueel onderwerp, de overheid in Nederland gaat namelijk binnenkort een keuze maken betreffende integrale zorg met integrale bekostiging, dit moet de samenwerking tussen de verloskundig en gynaecologen verbeteren. Klinkt goed zou je zeggen, waar zijn veel verloskundigen en zwangeren dus eigenlijk bang voor? Lees er meer over hier.


Keuzevrijheid

Ze zijn bang dat de keuzevrijheid in de geboortezorg in het geding komt. Dat ziekenhuizen uiteindelijk gaan bepalen waar en dus ook hoe vrouwen gaan bevallen.Keuzes in de geboortezorg op Curaçao

Naar mijn mening is dit ook een belangrijk onderwerp op Curaçao. Op Curaçao kan je kiezen voor begeleiding bij een vrijgevestigde verloskundige, de kraamkliniek of de gynaecoloog. Met de vrijgevestigde verloskundige heb je de keuze om thuis of in het advent ziekenhuis te bevallen, de kraamkliniek doet voornamelijk bevallingen bij hun in de kliniek, maar het zou ook thuis kunnen. Bij de gynaecoloog beval je in het ziekenhuis, voornamelijk onder de begeleiding van de arts-assistent."Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen het beste bevallen met een vertrouwd gezicht naast zich"

Jammer is dus dat je niet naar het ziekenhuis kan met je eigen verloskundige, wat eigenlijk een zeer gewilde optie is. Een grote groep vrouwen wilt graag bevallen in het ziekenhuis, maar wel met de vertrouwde begeleiding van hun eigen case-load verloskundige. Waarom is dit zo belangrijk? Uit onderzoek van Pien Offerhaus is gebleken dat vrouwen het beste bevallen met een vertrouwd gezicht naast zich, iemand die ze de gehele zwangerschap al hebben gezien en hiermee een band hebben opgebouwd. Dit zorgt voor een veilige sfeer wat weer een positief effect heeft op de bevalling, met als gevolg minder interventies en complicaties.


Wat is case-load?

Dit is een vorm van zeer persoonlijke (geboorte)zorg waarbij de verloskundige gedurende de gehele zorgperiode 1-op-1 begeleiding biedt. Case-load is letterlijk het aannemen van een beperkt aantal zwangeren, zo heeft de verloskundige voldoende tijd voor de clienten die ze aanneemt. Ze bouwen echt een band op met de zwangere, welke ook gepaard wordt met het 'empoweren' van de zwangere en haar partner. De controle en autonomie van de zwangere en partner staan dus centraal.


Zwanger zijn betekent niet dat je ziek bent

Wat we hiermee bedoelen is dat zwangerschapsbegeleiding niet puur medisch is, of zo hoeft te zijn. De zwangerschap, de bevalling en de tijd in het kraambed is namelijk niet alleen een medische aangelegenheid, maar heeft ook een onmisbaar sociaal aspect. Sociale benadering zorgt niet alleen voor betere uitkomsten, maar het past ook beter bij de behoefte van vrouwen. Het verschaft zeggenschap en controle. Dit is ook heel mooi uitgelegd door Tine Oudshoorn in dit artikel van Medisch contact.


Een blije moeder

Heel belangrijk, maar iets wat ontzettend onderschat wordt, is een blije moeder. In veel onderzoeken wordt er gekeken naar kwantitatieve cijfers, oftewel; levende moeders, levende kinderen, complicaties etc. Maar dit zegt weinig over de gemoedstoestand van moeder, partner, en kind. Het gaat niet alleen om de uitkomsten, maar ook de weg daarnaartoe. En wat blijkt? Zwangeren die keuzevrijheid hebben, empowered zijn om voor hunzelf op te komen, gerespecteerd worden in hun keuzes kijken veel beter terug op hun bevalling, wat weer een positief effect heeft op hun gemoedstoestand en de hechting met hun kindje.


Wat zijn onze eigen ervaringen hiermee? Lees er meer over in deel 2 van deze blog - Volgende week...

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page