Uw kind(eren) voorbereiden op de komst van een nieuwe baby
- Robyn Fidanque
- 2 jun
- 5 minuten om te lezen
Mijn ervaring, mijn tips en trucs en mijn workshop bij mirasoon!
Robyn Fidanque - Wie ben ik
Mijn naam is Robyn Fidanque en ik zal een terugkerende workshop geven bij mirasoon over dit onderwerp. Over mezelf: ik ben biologiedocent op een middelbare school, jeugdcoach, gecertificeerd geboorte-docent en doula. Maar bovenal: ik ben moeder van drie kinderen (3, 11 en 16 jaar). Met een diverse achtergrond, levenservaring en een hart voor de zorg, heb ik een diepe passie ontwikkeld voor het ondersteunen van ouders en kinderen door middel van educatie, bewustwording en verbinding. Mijn doel is om ondersteunende ruimtes te creƫren waar we samen kunnen groeien met empathie en liefde.

Ik was zeven toen ik een broertje kreeg
Ik herinner me nog levendig de geboorte van mijn broertje. Destijds (bijna 30 jaar geleden...) was het niet gebruikelijk om het geslacht van de baby al vóór de geboorte te weten, dus toen hij geboren werd, was het een verrassing voor ons allemaal. Ik stond op het balkon aan de voorkant toen mijn moeder met hem in de auto aan kwam rijden, en het eerste wat ik zag waren al die blauwe bloemen en de iconische "It's a boy!"-ballon.
Mijn zeven-jarige-zelf zei tegen mijn moeder: "Nee! Neem hem terug! Ga hem maar ruilen met een andere baby in het ziekenhuis! Ik wil geen broertje. Wat moeten we met een JONGEN!?" Ik weet nog dat ik zo boos was.
Maar eigenlijk was het geen woede. Ik was bang. Ik wist hoe het was om een babyzusje te hebben (ook al was ik er niet altijd fan van). Maar een broertje? Ik wist dat hij een piemel zou hebben, maar welke andere veranderingen en mysteries brachten jongens met zich mee? Zou hij mijn kamer overhoop halen? Mijn rust verstoren? Het voelde allemaal te onbekend, en ik wist niet hoe ik met hem om moest gaan.
Maar natuurlijk ā zoals je waarschijnlijk al verwacht ā werd ik zijn kleine moeder. Zelfs toen hij een tiener was kon ik soms beter met hem omgaan dan mijn moeder, haha.

Een nieuwe baby verandert alles
Als er een nieuwe baby komt, verandert de wereld van een oudere broer of zus op manieren die je niet meer los kunt laten. Verwarrend, overweldigend of zelfs oneerlijk, vooral voor jongere kinderen. Het leven zoals zij het kenden omvat plotseling meer gehuil, meer regels, minder ƩƩn-op-ƩƩn tijd en een nieuw klein mensje: ze eisen ieders aandacht.
Deze veranderingen kunnen een breed scala aan emoties oproepen. Soms worden deze emoties direct geuit, maar vaak zijn ze verborgen achter onverwacht gedrag.
Door ons bewust te zijn van wat er onder de oppervlakte speelt, kunnen we met meer empathie reageren en onze kinderen helpen zich gezien, veilig en gesteund te voelen. En zo kunnen ze hun emoties beter verwerken.
Veelvoorkomende veranderingen en gevoelens bij de komst van een nieuwe baby
In de onderstaande tabel staan een aantal typische veranderingen die een pasgeboren baby met zich meebrengt, en hoe broertjes en zusjes zich hierop kunnen voelen of gedragen.
Veelvoorkomende wijzigingen | Mogelijke emoties | Mogelijke gedragsreacties |
Verdeelde aandacht van ouders | Jaloezie, verdriet of onzekerheid | Aanhankelijkheid, uiting van afkeer of 'regressie' (bijvoorbeeld de wens om gevoed of gedragen te worden opnieuw) |
Minder rustige tijd en meer lawaai in het algemeen | Gevoel overprikkeld, gefrustreerd of geĆÆrriteerd | Oren bedekken, zich terugtrekken of gevoeliger worden voor geluid |
Nieuwe regels of beperkingen (āWees voorzichtig!ā āNiet nu!ā) | Het gevoel hebben dat je niet begrepen wordt of dat je gecontroleerd wordt | Grenzen testen, regels weerstaan, opzettelijk ruw zijn of juist het tegenovergestelde: zich terugtrekken |
Verandering in familieroutines of schema's | Gevoel van desoriƫntatie of weggelaten | Problemen met slapen, driftbuien of behoefte aan extra geruststelling |
Ouders zien geven fysieke genegenheid voor de baby | Het gevoel hebben vervangen of ongeliefd te zijn | Koel gedrag vertonen tegenover de baby of zich anders gedragen dan normaal (=concurreren om aandacht) |
Er wordt gezegd dat je 'een grote' moet zijn jongen/meisjeā plotseling | Druk voelen of verwarring over opgroeien | Regressie (bijv. bedplassen, praten weer als een baby) of overcompensatie voor validatie |
Niet begrijpen wat er gebeurt of Waarom | Angst of vrees | Veel vragen stellen, meer uitleg nodig hebben of verhalen verzinnen (soms behoorlijk bizarre) |
Tip voor ouders: ondersteun en bereid nieuwe broertjes en zusjes voor
Begrijpen wat je kind mogelijk voelt aan de hand van de bovenstaande tabel is de eerste stap, maar er is ook veel dat je kunt doen vóór en nÔ de geboorte van de baby om broertjes en zusjes een veilig, betrokken en geliefd gevoel te geven. Het doel is niet om elke moeilijke emotie te voorkomen (die missie is onmogelijk), maar om een ruimte te creëren waarin die emoties worden erkend en met zorg worden behandeld.
Geduld, verwachting en quality time
Hoewel geen twee kinderen precies hetzelfde zullen reageren, zijn er praktische manieren waarop je kunt beginnen met het voorbereiden van uw kind op de nieuwe baby: het betrekken van je kindje bij baby-gerelateerde taken, samen boeken lezen met een broer- of zus-thema, oefenen hoe je op een vriendelijke manier met elkaar omgaat, of even de tijd nemen om speciale ƩƩn-op-ƩƩn tijd met jou die niet zal veranderen zodra de baby er is.
Sommige kinderen hebben misschien extra geruststelling nodig, anderen verlangen naar betrokkenheid en sommigen hebben gewoon extra geduld en ruimte nodig om zich aan te passen. De sleutel is om te anticiperen op wat uw kind nodig heeft op basis van zijn of haar persoonlijkheid, leeftijd en huidige plaats in het gezin.
Workshop: Broertjes en zusjes voorbereiden op de komst van de baby
Met mijn achtergrond, passie en ambitie heb ik, los van deze blog, een interactieve workshop ontwikkeld: ā Broers en zussen voorbereiden op de komst van de baby ā
Deze workshop is bedoeld voor ouders die een nieuwe baby verwachten. Tijdens deze workshop onderzoeken we manieren om:
(Toekomstige) broers en zussen te ondersteunen tijdens deze overgang en leren hoe ze met hun emoties kunnen omgaan.
We bespreken eenvoudige, leeftijdsgeschikte manieren om uit te leggen wat er gebeurt, hoe je emotionele signalen kunt herkennen om de aanpassingsperiode te vergemakkelijken en hoe je vanaf het begin positieve interacties (en relaties) tussen broers en zussen kunt bevorderen.
Geven je meer duidelijkheid en zelfvertrouwen, strategieƫn en activiteiten die je thuis kunt gebruiken.
De eerste workshop vindt plaats op zaterdag 21 juni 2025 van 10.30 tot 12.30 uur bij Mirasoon, Dr. MJ Hugenholtzweg 25 (Mirasoon Sport en Wellness). Kijk op deze pagina of de knop hieronder om je plekje te reserveren!
Waarom deze workshop boeken?
Omdat de komst van een nieuwe baby in het gezin iedereen raakt ā en je oudere kind net zoveel steun nodig heeft als jij. Deze workshop geeft je de ruimte om even stil te staan, te reflecteren en vooruit te denken over wat je kind mogelijk voelt en hoe je hem of haar voorzichtig door de veranderingen heen kunt loodsen. Het gaat er niet om het perfect te doen ā het gaat erom aanwezig te zijn, contact te houden en een paar praktische tools te leren die echt een verschil kunnen maken. We houden het realistisch, delen verhalen en ontdekken wat voor jouw gezin werkt.
ComentƔrios