top of page

“Bekken waar je een Mercedes in kan keren”Mooie thuisbevalling op Curaçao


In 1 van mijn laatste stages van mijn opleiding tot verloskundige was ik mee naar een kraamvisite, het kindje was bijna 5 kg bij de geboorte, mw. Had een vlotte en soepele bevalling zonder enige problemen. De verloskundige die me begeleidde zei toen: "Deze mw. heeft een bekken waar je een Mercedes in kan keren”. Ik moest er hard om lachen en ben deze uitspraak nooit meer vergeten.


Overgestapt

Één van mijn cliënten komt voor controle op de praktijk, haar uitgerekende datum is verstreken. Ze is vanaf 37 weken overgestapt van de gynaecoloog naar mij omdat ze graag thuis wilt bevallen. We hadden hier al langer contact over, ze is met haar partner naar onze cursus geweest en een thuisbevalling lijkt haar toch veel fijner. Het gaat goed met haar, maar ze is het wel een beetje zat, en begint slecht te slapen. Het kindje heeft het nog prima naar zijn zin, en besluit om ook nog heel mooi te poseren tijdens de echo bij 40 weken! Prachtplaatjes!


We bespreken de verschillende opties, afwachten of misschien toch strippen. Na goed overleg geeft ze aan toch een poging strippen wil proberen. Bij het inwendig onder blijkt ze al 2-3 cm te hebben, haar baarmoedermond voelt heel gunstig aan en is heel goed te strippen. Yes, dit kan wel het duwtje in de rug zijn om de bevalling te laten beginnen. Ze gaan naar huis met advies om nog een beetje aan te rommelen thuis en op tijd hun rust te pakken voor het geval de bevalling gaat starten.

 

Wat is strippen precies?

Via inwendig onderzoek bekijkt de verloskundige of de baarmoedermond al soepel is en of er ontsluiting is. Als dat het geval is dan kan je gestript worden. Bij het strippen woelt de verloskundige met de vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen versnelt de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. De verloskundige kan je nog een tweede keer strippen als het de eerste keer geen effect had.

 
Even na middernacht word ik gebeld door haar partner

"Haar vliezen zijn net gebroken onder de douche!" Het vruchtwater is helder, ze had al wat last van krampen, het is nu iets toegenomen maar nog onregelmatig. Ik spreek af dat ze weer bellen indien de weeën toenemen en regelmatig zijn.


Een ruim uur later word ik weer gebeld, de weeën zijn flink toegenomen, ze geeft aan dat het fijn zou vinden als ik kom kijken. Als ik daar aankom is het duidelijk dat ze heftige weeën heeft, ze vindt het pittig, en had dit niet verwacht. Na een halfuurtje geeft ze aan dat ze graag wilt weten hoe ver ze is, want ze ziet het niet zitten om thuis te bevallen als dit nog maar het begin is... Ze heeft al 6-7cm! Dit geeft goede kracht.


In het bevalbad

Ondertussen zijn we bezig met het klaarzetten van het bevalbad. Eenmaal in het bad merkt ze dat het helpt om de weeën op te vangen, maar is het ook duidelijk dat deze vlot sterker worden. Na ruim een uur geeft ze aan dat ze druk voelt tijdens een wee. Op de piek duwt ze voorzichtig wat mee, dit helpt met het opvangen van de wee. Ondertussen is de kraamzorg ook onderweg.


Na een klein uurtje voel ik een keertje mee, er is nog een randje van de baarmoedermond te voelen. Ik zie langzaam wat paniek ontstaan, ze is moe en heeft het heel zwaar. Ik geef aan dat ik kan proberen om het randje voorzichtig weg te masseren, dit wilt ze wel proberen.


Ze verhuist naar bed, hierdoor kan ik wat beter door voelen en voel ik dat het kindje er niet handig voor ligt. Het hoofdje ligt niet recht in het bekken en heeft niet netjes zijn kin op zijn borst. Tijdens de wee probeer ik het randje van de baarmoedermond over het hoofdje heen te schuiven maar geen succes. Ik geef haar het advies om op haar linkerzij te gaan liggen met de hoop dat het kindje een beetje gunstiger gaat liggen. Een klein halfuur later heeft ze reflectoire persdrang, wegzuchten gaat echt niet meer.

 

Wat is reflectoire persdrang precies?

Tijdens de wee heb je het gevoel dat je deze niet meer weg kunt zuchten, je buikspieren spannen als een reflex samen en je hebt het gevoel dat je niet anders kunt dan meepersen. Is de ontsluiting inderdaad volledig dan is dit het ideale moment om te beginnen met persen (uitdrijving).

 

Omdat het kindje net ongunstig lag met een rand voor het hoofd, wil ik toch voelen alvorens te gaan persen. De rand is heel dun geworden en met 1 keer persen van mw. is deze volledig verdwenen en komt het hoofd een flink stuk dieper, de ligging is hetzelfde maar er is progressie.


Starten met persen

We starten met persen op de kruk, daarna over op de hurken, maar helaas gebeurt er weinig. Ik merk dat de vermoeidheid flink toeneemt. Het hoofdje blijft er ongunstig voor liggen. Na een kleine 40 minuten stel ik voor om toch op bed te gaan zodat ik evt. wat kan helpen. We rollen een handdoek op voor onder haar bekken (voorkomt druk op het staartbotje), haar partner gaat achter haar zitten zodat ze iets rechtop zit en hij haar kan ondersteunen.


Ik merk meteen verschil, het hoofdje zakt gestaag naar beneden bij elke keer persen, beetje bij beetje komt hij dieper. Ik merk dat de sfeer in de ruimte verandert, meer excitement, iedereen heeft door dat het gaat lukken. Na een klein halfuur blijft er voor het eerst een stukje van het hoofd zichtbaar buiten de wee om, een paar persweeën later zie ik ineens het hoofd een grote draai maken van kruinligging naar de “normale”ligging (achterhoofd voor).


Ik kan me niet herinneren dat ik een kind ooit zo’n grote draai heb zien maken op dit punt van de bevalling!


Prachtige zoon geboren

4 minuten later wordt er een prachtige zoon geboren. Maar dat hoofd!!! Deze kleine man zijn hoofd is volledig gevormd naar het baringskanaal van zijn moeder, en waar normaal de tuut op het achterhoofd zit, is de tuut bij hem volledig bovenop zijn hoofd. Heel duidelijk te zien hoe hij gelegen heeft. In totaal heeft mw. 74 minuten geperst, wat super knap is bij deze ligging. Even ter vergelijking, bij een normale achterhoofdsligging is de doorsnede van het hoofd ongeveer 10 cm, bij een kruinligging is dit zo’n 12 cm!


De uitspraak van mijn begeleider kwam meteen weer omhoog: "Je hebt een bekken waar je een Mercedes in kan keren!"
55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page