top of page

Zwanger op Curaçao, waar houd ik rekening mee?

Bijgewerkt op: 10 jun.

Op vakantie, net verhuisd, of woon je op Curaçao en ben je zwanger? Hoe gaat dat en waar moet je rekening mee houden?


Allereerst om gelijk de spanning uit de lucht te halen: de zwangerschapszorg is goed op Curaçao! Er is een goed netwerk aan huisartsen, verloskundigen, gynaecologen en echopraktijken. Maar ook leuke Cursussen, voorlichtingen en yoga.

Ook het maken van pretecho’s en 3D/4D echo’s is mogelijk op het eiland.

En dit alles onder de palmbomen, met een zonnetje erbij. Wat wil je nog meer? ;)



Hoe is de geboortezorg precies op Curacao?

De geboortezorg is op sommige vlakken vergelijkbaar als in Nederland, ook omdat de meeste mensen gewoon in Nederland zijn opgeleid. 

Maar hoe gaat het dan in zijn werking?

Je kan er voor kiezen eerst een afspraak te maken met je huisarts, maar dit is niet noodzakelijk. De verloskunde op Curacao valt onder eerstelijns zorg, dus een verwijzing of goedkeuring van een huisarts is niet noodzakelijk. Mocht je extra risico's lopen tijdens je zwangerschap, bijvoorbeeld door lichamelijke aandoeningen, diabetes, of andere (chronische) ziektes, is dit wel aan te raden.


Ga voor jezelf na of je graag onder controle wilt zijn bij een verloskundige of bij de gynaecoloog. Onder begeleiding van de verloskundige kan je bevallen in de kraamkliniek of thuis. Bij ons in de praktijk beschikken we ook over een beval bad, dus mocht je graag je bevalling thuis willen doen, in bad, dan is dat bij ons ook een optie! Helaas is dit in de kraamkliniek of in het ziekenhuis niet mogelijk. 

Kies je voor begeleiding en controle van de gynaecoloog, dan zal de bevalling per definitie in een ziekenhuis plaatsvinden.


Hoe zit het met een echo op Curaçao?

Standaard worden de termijnecho (voor het bepalen van de uitgerekende datum) en het structureel echoscopisch onderzoek (20 weken echo; SEO) aangeboden, en op verzoek kan er ook een combinatietest uitgevoerd worden. Alle andere echo’s (vroege echo, groei echo, placenta localisatie, liggingsecho) zijn op indicatie of aanvraag. Val je onder de gynaecoloog? Dan zal er tijdens de controle vaak een echo gemaakt worden.


De 13 weken echo is recent in Nederland ingevoerd. Dit is nog geen standaard op Curaçao, maar is wel mogelijk. Dit is een vervroegde echo om naar eventuele afwijkingen te kijken, maar bijvoorbeeld ook om de nekplooi te meten.


En aanvullende onderzoeken dan?

Ook de NIPT test, een screening op eventuele chromosomale afwijkingen, is beschikbaar op het eiland. Echter wordt dit niet door alle zorgverzekeraars gedekt. Er zijn een aantal laboratoria die deze test kunnen afnemen, welke gestuurd worden naar België voor de analyse. Na een week of 2 zijn deze resultaten binnen.


Zika op Curacao?

Het zikavirus, overdraagbaar via de Aedes aegypti (gelekoortsmug), kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. In 2015 was er een grote uitbraak van dit virus in Brazilië, welke zich verspreidde naar Zuid- en Midden-Amerika, maar ook het Caribisch gebied waaronder Curaçao. Sinds 2019 is het risico om dit virus op te lopen echter sterk afgenomen, en is er ook geen negatief reisadvies meer naar deze gebieden voor zwangere vrouwen. Op Curaçao zijn er sinds die tijd dan ook geen besmettingen geweest met Zika, dus hier hoef je je geen zorgen over te maken!


Geniet van een tropische zwangerschap

Al met al is Curaçao een ideale plek om op vakantie te gaan of om te wonen als je zwanger bent. Het verwachten van je kindje is een bijzondere tijd! De drager en het kindje hebben een hele bijzondere connectie met elkaar. Een echo helpt met het versterken van deze band, zeker voor de partner(s) van de zwangere, die het ongeboren kindje zelf niet in de buik kunnen voelen. Mogelijkheden zat dus, om voor medische echo's, maar ook 'just for fun' echo's te laten doen op het eiland!

Je bent tenslotte niet ziek als je zwanger bent, dus het hoeft niet allemaal medisch te zijn. Het belangrijkste is om te genieten van deze tijd, zonder al te veel stress en/of angst.


Je kan hier in de tropische zon ultiem genieten van deze tijd, vergeet alleen niet om je goed in te smeren!

Fotograaf: Tommy Brugman




Commentaires


bottom of page